Nederland gaat in september 2017 jodiumtabletten verspreiden
24 april 2017 - 16:18

Alle huishoudens met kinderen tot 18 jaar die binnen 20 tot 100 kilometer van een kerncentrale wonen krijgen in september 2017 jodiumtabletten van de Nederlandse overheid. Het maakt niet uit of dit een Nederlandse, Belgische of Duitse kerncentrale is. De jodiumtabletten worden per post verstuurd. Dat heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 21 april 2017 per brief aan de Tweede Kamer laten weten. Heel Zuid-Limburg ligt binnen de zone van 20-100 kilometer van de kerncentrale van Tihange (B).

Bij drogist en apotheek
Mensen die niet tot de doelgroep behoren, maar toch jodiumtabletten in huis willen hebben,  kunnen na de predistributie jodiumtabletten kopen bij apotheken en drogisterijen. Denk bijvoorbeeld opa’s en oma’s die regelmatig op de kleinkinderen passen. Ook zwangere vrouwen kunnen ter bescherming van hun ongeboren kind jodiumtabletten kopen bij de apotheek of drogist.

Niet voor iedereen zinvol
Of jodiumtabletten zinvol zijn hangt af van je leeftijd en woonafstand tot een kerncentrale. In een ring van 20-100 km rondom een kerncentrale is er geen reden om mensen boven de 18 jaar van jodiumtabletten te voorzien om de volgende redenen:

Leeftijd
De schildklier van (ongeboren) kinderen is gevoeliger voor radioactief jodium dan die van volwassenen. Zij hebben dus het meeste baat bij de beschermende werking van jodiumtabletten.
Hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op schildklierkanker door blootstelling aan radioactief jodium.
De risico’s op bijwerkingen van jodiumtabletten nemen toe naarmate mensen ouder worden. Denk daarbij aan de ontwikkeling van allergieën of problemen met de schildklier.

Afstand tot kerncentrale
Bij een kernongeval neemt het risico op besmetting met radioactief jodium af naarmate mensen verder van een kerncentrale wonen.

Geen concrete dreiging
Er is geen concrete dreiging van een kernongeval. De Nederlandse overheid verspreidt  de jodiumtabletten om voorbereid te zijn op de zeer kleine kans op een kernongeval. Ook wil Nederland bij een kernongeval dezelfde maatregelen kunnen nemen als onze buurlanden.

Hoe werken jodiumtabletten?
Bij een stralingsongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen. Een voorbeeld van zo'n radioactieve stof is radioactief jodium. Radioactief jodium kan via inademing, de huid of het eten van besmet voedsel in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen.
Radioactief jodium wordt vooral in de schildklier van jonge kinderen opgenomen en kan leiden tot schildklierkanker. Door het innemen van een jodiumtablet raakt de schildklier verzadigd met ‘gewoon’ jodium waardoor de schildklier geen radioactief jodium meer opneemt. Het risico op schildklierkanker neemt daardoor af.

Geen wondermiddel
Jodiumtabletten beschermen alléén tegen de gevolgen van radioactief jodium. Ze bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen/straling. Daarom kan de overheid ook andere beschermende maatregelen afkondigen zoals schuilen en maatregelen om te voorkomen dat voedsel dat besmet is met radioactieve stoffen wordt geconsumeerd.

Uitvoering
De organisatie van de predistributie en de informatievoorziening aan de bevolking zijn in handen van het ministerie van VWS. De veiligheidsregio zal hierbij ondersteuning bieden.

Regionaal distributieplan vervalt
Zuid-Limburg beschikt sinds een aantal jaren over een voorraad jodiumtabletten. Die jodiumtabletten zouden bij een concrete dreiging van een kernongeval verspreid worden. Daar had de veiligheidsregio een distributieplan voor opgesteld. Nu Nederland jodiumtabletten gaat uitdelen, komt dit distributieplan te vervallen.

Meer informatie
www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

Deel deze pagina: