Hoe komt u aan jodiumtabletten?
17 april 2018 - 10:38

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in het najaar van  2017 per post jodiumtabletten verspreid. Deze eenmalige verspreiding onder 1,2 miljoen huishoudens is afgerond. In Zuid-Limburg behoorden huishoudens met kinderen tot 18 jaar tot de doelgroep. Door geboortes, verhuizingen enz. is dit een dynamische groep. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen en jonge toeristen: ook dit zijn dynamische groepen. Daarom zijn de jodiumtabletten voor een paar euro te koop bij apotheek en drogist. Overigens niet alleen voor zwangere vrouwen, jonge toeristen en jonge forenzen, maar voor iedereen. Bijvoorbeeld voor opa’s en oma’s die regelmatig op de kleinkinderen passen.
Zie ook de vragen en antwoorden over de verkrijgbaarheid van jodiumtabletten op vrzuidlimburg.nl of waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

Waarvoor zijn jodiumtabletten?
Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen. Bijvoorbeeld radioactief jodium. Dit kan onder andere via inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Door een jodiumtablet in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met ‘gewoon’ jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op. Het risico op schildklierkanker neemt daardoor af. Ongeboren baby’s en kinderen tot 18 jaar lopen het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen door opname van radioactief jodium. De kans op schildklierkanker door radioactief jodium neemt af naarmate mensen ouder zijn.
Jodiumtabletten beschermen alléén tegen de gevolgen van radioactief jodium. Ze bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die bij een kernongeval kunnen vrijkomen. Daarom kan de overheid ook andere beschermende maatregelen afkondigen.
De overheid zal duidelijk aangeven wanneer jodiumtabletten moeten worden ingenomen.

 

Deel deze pagina: